w530_tuin_van_daubigny_de_nl.jpg

In de voetsporen van Daubigny

Charles-François Daubigny was een belangrijk 19e eeuwse Franse landschapschilder, hij hoorde tot de school van Barbizon. Een beetje vergeten kreeg hij in 2016 opnieuw de aandacht. De tentoonstelling Daubigny, Monet, Van Gogh in het Van Gogh Museum in Amsterdam liet haar licht schijnen op zijn belang als voorloper van het impressionisme en in Den Haag stelde de Mesdagcollectie zijn werk voor, aan de hand van een strip van de Vlaamse tekenaar Luc Cromheecke: De tuin van Daubigny.


2.jpg

FERDINAND SCHIRREN

Schirren werd in 1872 in Riga geboren uit joodse ouders, die enkele jaren later naar Antwerpen emigreerden.  Ferdinand genoot te Brussel een opleiding als beeldhouwer en het is in die hoedanigheid dat hij in 1905 deelnam aan het Salon de la Société des Artistes Indépendants te Parijs. Hier maakte hij kennis met de fauvisten Matisse, Dufy, Derain die zich loswrikten uit het academisme waarin het impressionisme op zijn beurt was vervallen. Zij hadden geen boodschap meer aan de analyse van kleuren en de vervaging van contouren van een kunststrekking die reeds 30 jaar en vogue was en door herhaling tot op de draad versleten geraakt.


maximiliaan1.jpg

De Jachten van Maximiliaan

Aan de wanden van de “Aile Richelieu” van het Louvremuseum te Parijs zijn 12 wandtapijten te bewonderen, Brussels werk. Ze zijn niet alleen interessant om hun artistieke/historische waarde - het zijn prachtige 16de-eeuwse renaissancewerken - maar ook om hun connectie met onze streek, het Zoniënwoud, en zelfs met Tervuren.